El pròxim 6 d'abril se celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF), amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar.
L'activitat física, definida com a qualsevol moviment corporal que impliqui l'ús dels músculs esquelètics i el conseqüent consum d'energia, va més enllà de l'esport. Caminar, pedalar, saltar o jugar formen part d'un ventall ric d'opcions que contribueixen al nostre benestar diari. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) reitera que tant la pràctica moderada com intensa de l'activitat física millora la salut, prevenint malalties cròniques com ara les cardíaces, la diabetis i alguns tipus de càncer, així com afavorint la salut mental i social.
A Catalunya, la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física i l'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsen iniciatives destinades a promoure l'activitat física com a final fonamental de la salut i el benestar. Aquestes accions busquen contrarestar els efectes del sedentarisme, un dels principals factors de risc per a la salut als països desenvolupats. Sota el lema d'enguany, "Mou-te, i viu feliç", es reforça l'urgent necessitat de moure's per abraçar una vida plena.
L’OMS ens dona directrius clares per a una vida activa: acumular un mínim de 150-300 minuts d’activitat física moderada a la setmana per a adults i persones de la tercera edat, i un mínim de 60 minuts d’activitat física moderada-intensa diàriament per a infants i adolescents. A més, insta a limitar el temps dedicat a l'activitat sedentària, especialment l'ús de pantalles, en favor de l'activitat física de qualsevol intensitat.
Malgrat el consens sobre la importància de l’activitat física per a una salut òptima, una gran part de la població no compleix amb els nivells recomanats, posant en perill la seva salut. L'inactivitat física emergeix com un dels principals factors de risc associats a malalties no transmissibles.
A més a més, cada vegada tenim més evidència dels beneficis que comporta per a les persones estar en contacte amb la natura o amb l’entorn natural. Aquests beneficis van més enllà del simple impacte positiu en la salut física, ja que tenen un efecte multidimensional en diversos aspectes de la nostra salut i benestar, incloent-hi la interacció social, l’apoderament, la cohesió social, el benestar emocional, la reducció de l’estrès percebut, l’estat d’ànim, la recuperació de la fatiga i la percepció de la pròpia salut, entre d’altres.
Dins d'aquest context, Dipsalut lidera el “Programa d’Activitat Física” en 146 municipis de la província de Girona, oferint un ventall d'activitats gratuïtes destinades a fomentar la vida activa. Aquestes inclouen:
Les sessions d’exercici físic estan especialment pensades per a aquelles persones amb un nivell d’activitat física baix. Aquests grups ofereixen una oportunitat d'activitat física suau, que inclou exercicis de força, mobilitat articular, exercicis aeròbics suaus i estiraments. Aquestes sessions es desenvolupen tant als Parcs Urbans de Salut de Dipsalut a la demarcació de Girona com en altres espais naturals.
Les caminades amb la tècnica de la marxa nòrdica representen una altra opció accessible per a tota la població. Aquest exercici, basat en el manteniment del patró bàsic de la marxa humana amb l'ús de dos bastons especialment dissenyats, ofereix una manera senzilla, natural i molt eficaç de millorar la condició física i tonificar la musculatura, practicar-lo esta a l’abast d’una gran part de la població.
L’Activa’t amb la natura, intervenció basada en les “5 vies cap al benestar a través de la natura” de la iniciativa Healthy Parks, Healthy People (activa’t, adona’t, connecta, aprèn i implica’t), perquè la salut de les persones i la de la natura estan íntimament vinculades. Aquesta proposta fusiona l'activitat física de les caminades amb la tècnica de la marxa nòrdica amb una varietat d'activitats que fomenten la connexió amb l'entorn i entre els participants. Des de sessions de relaxació guiada fins a exploracions sensorials i accions de voluntariat ambiental, aquesta experiència no només millora el benestar físic i emocional, sinó que també promou una consciència més profunda sobre la nostra interdependència amb els entorns naturals que ens envolten.
Amb motiu de la celebració del DMAF, l'equip dedicat a dinamitzar el “Programa d’Activitat Física” ha organitzat una sèrie d'activitats específiques per commemorar aquesta data significativa. Algunes de les activitats es realitzaran als municipis de Vilablareix, Girona, Riudellots, Caldes de Malavella, Olot, Besalú, Les Planes d'Hostoles, Pau, Vilajuïga, Roses, Puigcerdà, Santa Coloma de Farners, Begur i La Bisbal d’Empordà, Mont-Ras i Palamós entre d’altres. Totes les propostes d'aquest programa són gratuïtes i es troben detallades a l’apartat “Activitats” de la web del programa.
activa't amb la natura activa`t amb la natura activitat física activitat física alimentació saludable aïllament social congrés covid 19 entorns naturals exercici físic marxa nòrdica natura ods promoció de la salut salut salut planetària
Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona
Edifici Jaume Casademont
Pic de Peguera, 15 | 17003 La Creueta (Girona)