Troba
el teu
municipi

El programa

El programa de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables va néixer l’any 2010, com a estratègia per reduir el sedentarisme i promoure l’exercici físic a la demarcació de Girona.

El programa de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables va néixer l’any 2010, com a estratègia per reduir el sedentarisme i promoure l’exercici físic a la demarcació de Girona.

Dipsalut va cedir als municipis 180 Parcs i 100 Xarxes i en va dur a terme la instal·lació. Els equipaments, oberts les 24 hores i els 365 dies de l’any, faciliten la pràctica habitual d’activitat física moderada. Són propers, accessibles i d’ús gratuït.

Des de llavors, i en col·laboració amb els ajuntaments de la demarcació, Dipsalut organitza sessions d’activitat física en grup als Parcs Urbans i a les Xarxes d’Itineraris. Ho fa amb un doble propòsit: per una banda, disminuir el sedentarisme i l’obesitat; per l’altra, proporcionar oportunitats d’interacció social i d’adquisició d’altres hàbits de vida saludables.

Aquestes sessions, en les quals també es fa un important treball en relació amb les habilitats per a la vida i es creen nous espais de socialització, són l’actuació principal d’aquest programa, que també inclou formació per a professionals i altres accions.

Els Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d’Itineraris Saludables van ser dissenyats per una comissió multidisciplinària d’experts per tal de garantir la seguretat, l’accessibilitat i la idoneïtat dels aparells i dels exercicis que s’hi fan, així com un treball homogeni de tot el cos. El resultat d’aquest treball es troba reflectit a la Guia d’Itineraris Saludables i Parcs Urbans de Salut — Aproximació metodològica al seu disseny, que podeu consultar en aquest enllaç.

 

Actualment 128 municipis de la demarcació de Girona disposen d’aquests equipaments.

Objectius del programa:

Facilitar que les persones usuàries dels equipaments coneguin i valorin els beneficis de l’exercici per a la salut i que, gràcies a això, incorporin l’activitat física a la vida quotidiana.

Crear nous espais de socialització per a les persones usuàries del programa i incrementar el seu grau de motivació respecte a l’activitat física.

Afavorir que les dinamitzacions als Parcs i les Xarxes esdevinguin una experiència satisfactòria per a les persones usuàries perquè, així, els utilitzin de forma regular.

Donar opcions per explorar les habilitats per a la vida.

Oferir eines (coneixements, habilitats i actituds) a les persones per gestionar i donar sentit a la vida.

Formar professionals capaços de dur a terme sessions dirigides als Parcs Urbans de Salut i a les Xarxes d’Itineraris Saludables.

 

El programa es desenvolupa, bàsicament, mitjançant 3 actuacions

Mobilització comunitària: per tal d’engrescar els diferents grups, animar-los a assistir a les sessions programades i establir estratègies coordinades entre els diversos agents dels municipis.

Sessions d’exercici físic i caminades: per promoure l’ús d’aquests equipaments, Dipsalut (en col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats) ofereix sessions d’activitat física dirigides per professionals especialitzats, que, a més de donar pautes per a un ús idoni dels Parcs i les Xarxes, treballen per incrementar les habilitats per a la vida i el control de les persones sobre la seva salut.

La ciutadania pot participar lliurement en aquestes dinamitzacions, durant tot l’any i de forma gratuïta. Per tant, els Parcs Urbans i les Xarxes d’Itineraris esdevenen un punt de trobada, un espai de socialització on tothom pot compartir jocs, paraules, vivències i expressar sentiments i emocions. Les persones participants troben un espai per relacionar-se, una nova manera de conèixer gent, compartir una estona en companyia, establir relacions socials, cooperar, construir amistats i sentir-se útils. S’hi fomenta l’autonomia i es potencia el benestar.

Formació continuada de professionals del camp de la salut, l’esport i el lleure per dinamitzar aquests equipaments. Les persones encarregades de conduir les sessions no només necessiten els coneixements necessaris per dirigir una sessió d’exercici físic, sinó que també han de comptar amb la formació i l’experiència requerida per poder dur a terme una tasca de mobilització comunitària i afavorir la interacció social, aprofitant l’oportunitat que brinden les dinamitzacions i aquests equipaments. 

El programa de Parcs Urbans i Xarxes d’Itineraris és una iniciativa de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, i es desenvolupa en col·laboració amb municipis gironins, entitats i altres actors del territori.