Els Parcs Urbans de Salut són un conjunt d’aparells situats a poca distància uns dels altres, dissenyats per fer exercici físic, i amb els quals es treballen de manera homogènia i segura totes les parts del cos.
Els aparells que formen els Parcs s’han dissenyat tenint en compte els criteris següents:
Els Parcs estan especialment dirigits a adults i gent gran, i no recomanem l’ús als menors de 16 anys. A continuació, trobareu una descripció de cadascun dels aparells que podeu trobar en un Parc Urbà de Salut.
Us permetrà fer estiraments al final de la sessió, per millorar la flexibilitat i la recuperació després de l’exercici. Recordeu que, per fer-los, és important:
Evitar posicions incòmodes.
Mantenir cada estirament 30 segons.
Parar sempre que hi hagi dolor.
Estirar les parts del cos que hem treballat.
Feu passar l’anella per la barra ondulada procurant no tocar l’aparell. Aquest exercici us donarà agilitat per agafar objectes i us ajudarà a millorar la coordinació.
Situeu-vos enmig del cercle i, amb l'esquena recta, agafeu els rodets i feu el moviment de separar i ajuntar les mans. Heu de deixar els colzes a prop del cos. Us ajudarà a mantenir una postura correcta.
Aquest aparell permet treballar la mobilitat fina, els braços i l'espatlla. Us serà més fàcil arribar als prestatges alts, obrir portes i pots, estendre la roba i manipular objectes petits amb més destresa: cosir, cordar botons, etcètera.
Exercici assegut amb l’esquena recta i els peus a terra: moveu el maluc en els diferents sentits. Us ajudarà a reduir el dolor de la zona lumbar. Exercici dret: sobre el plat inestable, amb l’esquena recta i els genolls una mica doblegats, heu de mantenir l’equilibri mentre moveu el plat. Us ajudarà a reduir el risc de caigudes i lesions.
Pugeu i baixeu pels obstacles, com si fossin escales. Comenceu sempre pels més baixos. Procureu col·locar el peu ben centrat i, si cal, agafeu-vos a la barra. Podreu pujar i baixar escales amb més facilitat, esquivar obstacles i prevenir caigudes.
De cara a l’aparell, heu de doblegar i estirar els braços intentant mantenir l’esquena recta i els colzes separats del cos. Us ajudarà a empènyer, desplaçar i aixecar objectes amb més facilitat.
Recolzeu-vos a l’aparell amb l’esquena recta, agafeu-vos amb les dues mans als manegots i separeu els talons de l’aparell. Baixeu doblegant les cames i torneu a pujar. Us ajudarà a aixecar-vos del sofà, sortir del cotxe i agafar objectes de terra amb més facilitat.
Alterneu el moviment de cames i braços simulant caminar ràpid o córrer. Us ajudarà a reduir el cansament general o la fatiga.
Estireu-vos panxa amunt, amb una cama doblegada i recolzada a la superfície dentada, i l’altra cama estirada. Apugeu i abaixeu la cama estirada. Us serà més fàcil estar-vos drets durant més estona.
En posició dreta sobre l’octàgon, agafant la barra, feu els moviments laterals mantenint l’equilibri. Podreu caminar per diferents terrenys i superfícies amb més agilitat i menys risc de caigudes.
Recolzeu l’abdomen a la plataforma i agafeu-vos amb les mans a les barres. Desplaceu la cama estirada cap enrere. Ajuda a mantenir una postura correcta i a guanyar seguretat en el pas.
Seieu amb l’esquena recta. Agafeu-vos amb les mans als manegots i recolzeu els peus a l’aparell. Doblegueu i estireu els braços. Us ajudarà a guanyar força als braços.
Els Itineraris Saludables són recorreguts que transcorren tant dins del nucli urbà com als afores de les poblacions.
Estan senyalitzats de manera permanent per facilitar la pràctica d’activitat física moderada, sobretot per promoure l’acció de caminar. Aquestes rutes estan connectades entre si i formen les Xarxes d’Itineraris Saludables.
Aquest model presenta avantatges sobre els itineraris inconnexos, ja que dona gran autonomia a les persones usuàries per crear nous recorreguts segons les seves necessitats. Segons la seva capacitat física, els desplaçaments del dia a dia o altres criteris, poden triar l’itinerari que més convingui i caminar des d’un fins a més de deu quilòmetres. Dins la Xarxa, Dipsalut recomana tres Itineraris Saludables. Cadascun es representa amb un color, de manera que només cal seguir les fletxes d’aquella tonalitat per tal de completar la ruta escollida.
Aquest model presenta avantatges sobre els itineraris inconnexos, ja que dona gran autonomia a les persones usuàries per crear nous recorreguts segons les seves necessitats. Segons la seva capacitat física, els desplaçaments del dia a dia o altres criteris, poden triar l’itinerari que més convingui i caminar des d’un fins a més de deu quilòmetres. Dins la Xarxa, Dipsalut recomana tres Itineraris Saludables. Cadascun es representa amb un color, de manera que només cal seguir les fletxes d’aquella tonalitat per tal de completar la ruta escollida.
A més, cada Xarxa compta amb un plafó d'informació general on es mostra sencera, junt amb cada itinerari recomanat. També s'explica el funcionament de la senyalística i es donen recomanacions generals per dur a terme l’activitat.
Per seguir la Xarxa d’Itineraris Saludables cal que coneguis el funcionament dels senyals
El senyal d'Itinerari Saludable el trobaràs en els encreuaments d'itineraris. Et proposa quina/es direccions pots prendre per seguir la xarxa.
Els senyals petits d'Itinerari saludable t'indiquen el camí que has de seguir per continuar la Xarxa.
A la Xarxa d'Itineraris saludables trobaràs senyals d'Itineraris recomanats (curt, mitjà i llarg). Per seguir aquests itineraris t'has de guiar sempre pels senyals grocs. Quan arribis a un encreuament t'indicarem amb colors cap a quina direcció continua l'itinerari que estàs realitzant.
Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona
Edifici Jaume Casademont
Pic de Peguera, 15 | 17003 La Creueta (Girona)