Aquest 6 d'abril se celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física .
L'activitat física es defineix com qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics, amb el consegüent consum d'energia. Això no només inclou l'esport, sinó tota mena de moviment durant el temps d'oci, per desplaçar-se o com a part de les activitats diàries. Així doncs, les opcions són molt variades: podem caminar, pedalar, saltar, jugar, practicar algun esport... L'Organització Mundial de la Salut (OMS) posa en relleu que tant l'activitat física moderada com la intensa millora la salut, i la seva pràctica ajuda a prevenir alguns tipus de malalties cròniques (malalties cardíaques, diabetis, alguns càncers...), generant major benestar i qualitat de vida.
Moure’s és important a totes les edats i s'ha d'integrar en múltiples entorns. Una bona manera d’assegurar-nos que fem prou activitat física és seguir una rutina de sessions d’exercici. Per aquest motiu, el “Programa d’Activitat Física” de Dipsalut posa a l’abast de la població la pràctica d’activitat física de manera planificada, estructurada i repetitiva, dins un pla d’exercici dirigit a millorar la condició física de la persona i l’estat de salut general, incloent-hi la dimensió psicològica, social, espiritual i planetària. Fa accessible l’exercici utilitzant actius de salut com són els Parcs Urbans, les Xarxes d’Itineraris i altres espais, com ara boscos, platges i altres entorns naturals.
Les recomanacions, dirigides a la població adulta, aconsellen unes cinc hores setmanals d’activitat física, amb presència d’intensitats moderades i altes. També es recomana fer, com a mínim dos dies per setmana, treball de força de grans grups musculars. En persones majors de 65 anys i amb problemes de mobilitat, caldria distribuir el volum d’activitat física en almenys tres dies a la setmana.
Activitat física i natura
La urbanització sovint ha implicat la desconnexió de l’ésser humà i la natura, amb els problemes que això comporta, tant per a la salut de les persones com per a la del planeta, absolutament indestriables. Necessitem una població que sigui conscient de la relació directa entre la salut i el benestar de les persones i la del planeta; un ésser humà saludable només es possible e un planeta saludable.
La proposta Activa't amb la Natura inclosa dins el “Programa d’Activitat Física” de Dipsalut, parteix d’aquesta evidència. Es fonamenta en l'enfocament dels "5 camins cap al benestar a través de la naturalesa“, que es basa en els pilars: Activa't, Aprèn, Adona't, Connecta i Implica't. Aquest marc posa de manifest la importància de conèixer i connectar amb la natura, més enllà de fer-la servir tan sols com a escenari per fer activitats; d'aquesta manera serà més probable que les persones tinguem cura del nostre entorn natural.
Dia Mundial de l’Activitat Física
El pla d’acció mundial de la OMS per a la promoció de l’activitat física 2018 – 2030 “Més persones actives per a un món més sa”, busca un canvi de paradigma en el que totes les persones es mantinguin actives de manera regular
A Catalunya, la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física i l'Agència de salut Pública de Catalunya impulsen tota una sèrie d'accions per promoure l'activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d'aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals. Entre aquestes accions hi ha la commemoració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) a Catalunya, que, enguany, té com a lema “Gaudeix la vida, posa’t en marxa” .
Amb motiu d’aquesta diada de conscienciació sobre la necessitat de moure’s per tenir salut i benestar, Dipsalut, des del Programa d’Activitat Física, organitza diverses activitats a municipis de la demarcació de Girona, com per exemple Arbúcies, Banyoles Campdevànol, Palafrugell, Mont-Ras, Sant Feliu de Guíxols, Riudellots, Puigcerdà o Palamós, entre d’altres. Podeu consultar-les totes, així com la resta d’accions del programa a l'apartat "Activitats" del web.
activa't amb la natura activa`t amb la natura activitat física activitat física alimentació saludable aïllament social congrés covid 19 entorns naturals exercici físic marxa nòrdica natura ods promoció de la salut salut salut planetària
Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona
Edifici Jaume Casademont
Pic de Peguera, 15 | 17003 La Creueta (Girona)