Hi hem explicat la prova pilot “Activa’t amb la Natura”, un pla d’exercici físic dirigit en entorns naturals que engeguem aquesta primavera.
La 28 ena edició del congrés de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) s’ha celebrat a Girona entre aquests 28 i 30 d’abril. L’esdeveniment ha reunit uns 750 metges i metgesses de família de tot Catalunya i ha comptat amb el suport econòmic de Dipsalut.
“Activa’t amb la natura”
L’Organisme també hi ha participat, exposant algunes de les iniciatives que duu a terme. El primer dia de congrés, la cap d’àrea de promoció de la salut, Maria Estrada i Ocón, hi ha parlat de l’”Activa’t amb la Natura”. Es tracta d’una prova pilot d’exercici físic en entorns naturals vinculada al programa de Parcs i Itineraris.
El pilot es desenvoluparà a onze municipis de la demarcació, on s’oferiran sessions de marxa nòrdica i caminades amb activitats de connexió amb la natura i el grup. Es duran a terme en boscos, platges i altres espais naturals. Les activitats s’orientaran a millorar l’estat de salut general, incloent-hi el benestar psicològic, emocional i social. Alhora incidiran en el concepte de salut planetària, en què la salut dels humans és interdependent amb la dels entorns en els que vivim.
Pel que fa als participants, s’estan reunint en col·laboració amb els centres d’atenció primària i els ajuntaments. La franja d’edat s’ha limitat entre els 40 i 70 anys per poder dur a terme un estudi que avaluï l’impacte de les activitats sobre la salut dels que hi assisteixin.
Dipsalut duu a terme aquesta iniciativa en col·laboració amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’entitat Som Natura, el Departament de Salut, el Grup Nat de la UAB i els ajuntaments dels municipis seleccionats.
Acte de cloenda
L’Organisme també ha estat protagonista de l’acte de cloenda del 28è Congrés de la CAMFiC, celebrat aquest dissabte 30 d’abril. El diputat delegat d’educació i membre del Consell Rector de Dipsalut, Josep Piferrer i Puig, ha agraït als professionals de medicina familiar la immensa tasca que duen a terme, especialment en els moments més forts de la pandèmia.
Piferrer ha remarcat la importància de l’atenció primària per al benestar de la població i la necessitat de compartir una mirada àmplia sobre la salut, que tingui en compte els diferents factors que la condicionen. També ha mencionat alguns dels programes que duu a terme Dipsalut, des d’aquesta mirada àmplia, amb l’objectiu de generar salut i benestar, i en coordinació amb diferents agents del territori. En aquest sentit, ha subratllat la importància de disposar d’espais per posar en comú coneixements i experiències, que ajuden a sumar esforços per assolir una fita compartida: la de millorar la salut de les persones, tant a nivell individual com comunitari.
Aquest congrés de la CAMFiC era el primer presencial després de la pandèmia. La COVID-19 i les seves conseqüències - com els casos de COVID persistent i l’acompanyament que se n’ha de fer des de l’atenció primària – n’ha estat un dels temes centrals.
activa't amb la natura activa`t amb la natura activitat física activitat física alimentació saludable aïllament social congrés covid 19 entorns naturals exercici físic marxa nòrdica natura ods promoció de la salut salut salut planetària
Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona
Edifici Jaume Casademont
Pic de Peguera, 15 | 17003 La Creueta (Girona)